Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Και οι Σέρρες συμμετέχουν στην Ευρωπαική Εβδομαδα Ρομποτικής 2018










Τα σχολεία 3ο Δημοτικό,1ο Γυμνάσιο Σερρών,6ο Γυμνασιο Σερρών,2ο Λύκειο Σερρών,1ο ΕΠΑΛ Σερρών ολα σχολεία ASPnet for UNESCO,
συμμετέχουν στην Ευρωπαική Εβδομάδα Ρομποτικής, παρουσιάζοντας σ όλους τους μαθητές τους,στα σχολεία τους, την τεχνολογία της ρομποτικής και πόσο θα επιρεάσει την καθημερινή ζωή τους,στο  μέλλον. 

http://www.robots-and-androids.com/



Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Εκπαιδευτική Ρομποτική:Πέντε μήνες με το LEGO EV3

Tο 6ο  Γυμνάσιο Σερρών απέκτησε τη φετινή χρονιά το κιτ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής LEGO Mindstorms EV3 δωρεά του   Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas. 
Στα πλαίσια της δωρεάς έπρεπε να οργανώσουμε ομάδα ρομποτικής, να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς, να κοινοποιήσουμε την παρουσία του στην σχολική και ευρύτερη κοινότητα, να του δώσουμε σχήμα και μορφές, να λύσουμε προβλήματα, να καινοτομήσουμε, να συνεργαστούμε, να δουλέψουμε ομαδικά, μα πάνω απ όλα να ασχοληθούμε και να μάθουμε μαζί του.
Το απαιτητικό αλλά συνάμα συναρπαστικό αυτό πεντάμηνο ταξίδι αποτυπώνεται στο βίντεο που ακολουθεί.
 Συντονισμός ομάδας ρομποτικής Αρβαντά Αγγελική

https://youtu.be/5IEUhjc0Ht4

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Μ επιτυχία τελείωσε το 2ο Summer camp Robotics 2018






Οι μικροί συμμετέχοντες στο  *2ο Summer camp Robotics 2018* απολαύσαν το θαύμα και τον ενθουσιασμό του σχεδιασμού και του προγραμματισμού των ρομπότ σε ένα διασκεδαστικό περιβάλλον.
 Αναπτύξανε εφαρμογές για τον έλεγχο και την εντολή του ρομπότ τους μ ανάλογα με την ηλικία τους εφάρμοσαν προγραμματισμό στο Scratch Lego We do 2.O και ,Lego Mainstrovms NXT!

Καλό καλοκαίρι και συνάντηση στην καινούργια σχολική χρονιά 2018-2019

https://epiloges.tv/mathimata-rompotikhs-sto-3-o-dhmotiko-serrwn/
http://www.infonews24.gr/index.php/info-news-sports/serres/item/13128-2o-summer-camp-robotics-gia-mathites-dimotikoy-apo-to-club-serron-for-unesco



Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

*2ο Summer camp Robotics* για μαθητές δημοτικού!


*2ο Summer camp Robotics* για μαθητές δημοτικού!
Η μηχανική μάθηση είναι ο τρόπος ζωής του 21ου αιώνα και ο τομέας της ρομποτικής αναπτύσσεται. Τα πάντα από τα αυτοκίνητα και τα smartphones έως τους θερμοστάτες και τις κονσόλες παιχνιδιών συνδέονται με τη ρομποτική και τη μηχανολογία. Εάν ονειρεύεστε να γίνετε Υπεύθυνος Σχεδιασμού Υλικών της Apple ή Τεχνικός Αεροδιαστημικής της NASA, ξεκινάτε εδώ τη ρομποτική διαδρομή σας!
Καλούμε  όλα τα παιδιά ηλικίας 5-8 και 9 - 12 ετών!                                                                                      Το τμήμα 5-8 είναι για αρχάρια και 9-12 να γνωρίζουν τα βασικά
Απολαύστε το θαύμα και τον ενθουσιασμό του σχεδιασμού και του προγραμματισμού των ρομπότ σε ένα διασκεδαστικό περιβάλλον. Αναπτύξτε εφαρμογές για τον έλεγχο και την εντολή του ρομπότ σας!
#  Τι θα κάνουμε  στο camp;
• Εισαγωγή στα ρομπότ και προγραμματισμός
• Δημιουργία ρομπότ
• Οπτικός προγραμματισμός
• Ανάπτυξη εφαρμογών
• Τηλεχειριστήριο ένα ρομπότ!
#  Τι ώρα αρχίζει και τι ώρα τελειώνει το camp;
Το camp θα λειτουργήσει από τις 9.00 π.μ. - 10.30 μ.μ., από Δευτέρα 18 Ιουνίου έως Παρασκευή 22 Ιουνίου.
Πόσο κοστίζει?
Είναι δωρεάν
#  Χώρος διοργάνωσης
 3ο Δημοτικό σχολείο
#  Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στο serres.for.unesco@gmail.com
3  Τηλέφωνο επικοινωνίας 6932755008
Εκπαιδευτικοί  Στέλιος Δομουχτσής- Μαρία Αναγνωστίδου 

Η δράση εντάσσεται στους 17 Global Goals στόχο 4
Υποστήριξη
https://www.idtech.com/tech-camps

Τεχνική υποστήριξη

ΘΕΡΜΗ ΣΕΡΡΩΝ

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

To «Global Club Serres for I.C.T and Robotic» sto Eco Festival 2018


Με την συμμετοχή του 3ου Δημοτικού,1ο Γυμνάσιο,5ο Γυμνάσιο,6ο Γυμνάσιο συμμετέχει το To «Global Club Serres for I.C.T and Robotic» sto Eco Festival 2018

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Ακαδημία Ρομποτικής στην Κύπρο Εμείς ?

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου, μετά από πολυετή έρευνα και εκπαιδευτική δραστηριότητα, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν το θαυμαστό κόσμο της Ρομποτικής. Πρόκειται για μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, στα πλαίσια διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, η οποία τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει έντονη κινητικότητα στο χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα ευελπιστώντας αφενός μεν στην αύξηση του πελατολογίου των συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών οργανισμών αφετέρου δε στην αύξηση της επίγνωσης του brand του Πανεπιστημίου.










Η ρομποτική και τα ευφυή συστήματα, βρίσκονται παντού στην σύγχρονη καθημερινότητα μας και συγκεκριμένα στα «έξυπνα» αυτοκίνητα, στα «έξυπνα» σπίτια, στα «έξυπνα» κτίρια, στα «έξυπνα» τηλέφωνα, στην ιατρική, στις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, στα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας, σε όλες τις φάσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας και σε πολλές άλλες εφαρμογές και συσκευές. Υπάρχει κάτι που συναρπάζει τους ανθρώπους όταν βλέπουν ένα ρομπότ να κινείται και να παίρνει αποφάσεις. Τα ρομπότ, εκ φύσεως, προκαλούν περιέργεια, ενθουσιασμό και θαυμασμό στους ανθρώπους όλων των ηλικιών, τα οποία δημιουργούν ευκαιρίες για διερεύνηση, έμπνευση, εξερεύνηση, μελέτη και ανάπτυξη / καλλιέργεια ιδεών.
Τα τελευταία χρόνια οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες ρομποτικής κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στον εκπαιδευτικό τομέα. Σημαντικά όμως βήματα και επανάσταση στο τομέα της ρομποτικής στην εκπαίδευση έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία με τη ρομποτική να ξεφεύγει από το περιβάλλον του εργαστηρίου και να εισέρχεται στην πραγματικότητα, στο σχολικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στη σχολική τάξη. Τα υλικά (που μπορούν να θεωρηθούν ως παιχνίδι) αλλά και οι δραστηριότητες που μπορούν να σχεδιαστούν μέσα στα πλαίσια της ρομποτικής φέρνουν ακόμη πιο κοντά τα παιδιά με την τεχνολογία αλλά επίσης «προκαλούν» και τη σχέση τους με αυτή, παρά το γεγονός ότι οι μαθητές έχουν πλέον εντάξει καθημερινά την τεχνολογία στη ζωή τους για διάφορους σκοπούς.
Είναι διαπιστωμένο ότι πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) χρησιμοποιούν ποικίλα πακέτα ρομποτικής όπως MINDSTORMS, VEX, Engino, Bee-Bot και άλλα για την εκμάθηση βασικών αρχών μηχανικής, προγραμματισμού και ελέγχου. Ο προγραμματισμός είναι μια βασική δεξιότητα που ξεκλειδώνει τις δυνατότητες όλων αυτών των ευφυών συστημάτων για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η διδασκαλία του προγραμματισμού βάζει τα θεμέλια για διάφορους επαγγελματικούς τομείς.
Πέραν της διδασκαλίας της ρομποτικής ως γνωστικό αντικείμενο, διάφορες έρευνες εισηγούνται ότι η χρήση της ρομποτικής για εκπαιδευτικούς σκοπούς είναι μια αποτελεσματική μέθοδος διδασκαλίας. Στην πραγματικότητα, η ρομποτική μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο και να ενσωματωθεί στη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων μαθησιακών στόχων. Ενσωματώνοντας τη ρομποτική ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, οι μαθητές μπορούν να εξετάσουν έννοιες στα Μαθηματικά, την Επιστήμη, τα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τη Λογοτεχνία κλπ.





















Ερευνητές υποστηρίζουν ότι εάν οι ασκήσεις ρομποτικής χρησιμοποιηθούν κατάλληλα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν και να ενισχύσουν σημαντικά τη διδασκαλία.
Επίσης, οι μαθητές αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες στη διαχείριση έργων, στην ανάλυση συστημάτων, στην πρόσβαση πληροφοριών, στην ομαδική εργασία και στην επίλυση προβλημάτων. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ρομποτική είναι ευχάριστες και δημιουργικές, συνδυάζοντας το παιγνίδι με τη μάθηση και συγκεκριμένα την ανάπτυξη ποικίλων ανώτερου επιπέδου ικανοτήτων και δεξιοτήτων μέσω της επιστημονικής διερεύνησης. Μέσα από τη χρήση της ρομποτικής ως εργαλείο, οι μαθητές μαθαίνουν μέσω της κατασκευής. Συγκεκριμένα, οι μαθητές δημιουργούν διαδραστικά «αντικείμενα σκέψης» χρησιμοποιώντας υλικά από τον κόσμο της μηχανικής (μηχανές, αισθητήρες) αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και τον ψηφιακό και τεχνολογικό τους αλφαβητισμό. Ακόμη, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την πολύπλευρη διαδικασία της επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων καλλιεργώντας ταυτόχρονα επιστημονικές δεξιότητες, δεξιότητες συνεργατικής μάθησης και εξερεύνησης. Τέλος, βοηθά στην κατανόηση των διαφόρων φαινομένων του πραγματικού κόσμου συνδέοντας θεωρία και πράξη, αφηρημένο και συγκεκριμένο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δημιουργήθηκε η Ακαδημία Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Frederick, με σκοπό να 
προσφέρει σειρές εργαστηρίων όπου η ρομποτική διδάσκεται ως γνωστικό αντικείμενο, όπως επίσης και σειρές εργαστηρίων όπου η ρομποτική ενσωματώνεται ως εκπαιδευτικό – γνωστικό εργαλείο στα πλαίσια στης διαδικασίας διδασκαλίας και μάθησης με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων μαθησιακών στόχων.
Συγκεκριμένα, η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Frederick προσφέρει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό, μαθήματα ρομποτικής για την εκμάθηση χρήσης διαφόρων πακέτων ρομποτικής (κατασκευή ρομπότ και εκμάθηση γλωσσών προγραμματισμού), αρχές ρομποτικής, χρήσης της ρομποτικής ως εκπαιδευτικό εργαλείο και για προετοιμασία για συμμετοχή στην ολυμπιάδα ρομποτικής και άλλους διαγωνισμούς ρομποτικής. Η Ακαδημία Ρομποτικής, έχει τα εργαλεία που προάγουν τη μαθηματική και μηχανική ικανότητα, καθώς και τεχνολογικές και επιστημονικές γνώσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Πέραν τούτου, η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου FREDERICK, έχοντας την άδεια και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, επισκέπτεται νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία προκειμένου να εντρυφήσει τους μικρούς μαθητές στο θαυμαστό χώρο της Ρομποτικής με περισσότερα από 250 σχολεία τα τελευταία 2 χρόνια να έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους.
Η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου FREDERICK έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα:
Για μαθητές από 6-12 ετών:
http://unicert.gr/?p=418



Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ! *Spring Robotic 2018 *




Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ
Στο πλαίσιο της ένταξης της πόλης των Σερρών στις πόλεις της Μάθησης- Life long Learning for UNESCO (http://uil.unesco.org/lifelong-learning/learning-cities/learning-cities-greece-serres-joins-unesco-global-network-learning), η Α/Θμια Εκπαίδευση Σερρών ,η Β/Θμια Εκπαίδευση Σερρών και ο Όμιλος Σερρών για UNESCO η ΚΕΔΙΣ συνεργάστηκαν και δημιούργησαν το Global Club I.C.T and Robotic, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται σε σχολεία της πόλης μετά το τέλος των μαθημάτων δωρεάν μαθήματα εξοικείωσης με τη ρομποτική και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Στα GCS.ICT.R προετοιμάζουμε τους νέους για τον κόσμο της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας και των επιστημών που θα δημιουργήσουν.
Τα εργαστήριά μας αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των θεωρητικών γνώσεων που παρέχει το σχολείο, με τις πρακτικές εφαρμογές που τα παιδιά συναντούν καθημερινά γύρω τους. Η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται μέσω ενός συναρπαστικού βιωματικού μαθήματος-παιχνιδιού, γεμάτο φαντασία, δημιουργία , κατασκευές, προγραμματισμό και πειράματα.
Μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα παιδιά κατανοούν καλύτερα τις έννοιες των μαθηματικών και της φυσικής που διδάσκονται στο σχολείο. Επιπλέον, χτίζουν ισχυρά την πεποίθηση ότι οι επιστήμες αυτές έχουν μεγάλη πρακτική αξία και εφαρμογή. Τέλος, τις συνδέουν με τη χαρά της ανακάλυψης και της δημιουργικότητας, τις αγαπούν και τις αντιμετωπίζουν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Τι παρακολουθούν και πως συμμετέχεις
Εργαστήριο γνωριμίας για παιδιά Τρίτης και 4Τετάρτης  Δημοτικού, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην ρομποτική με Lego WeDo 2.0 .
Παράλληλα πραγματοποιείται εργαστήριο γνωριμίας, διάρκειας 60 λεπτών, για παιδιά χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην ρομποτική με EV3. Στο  εργαστήριο συμμετέχουν μέχρι και 10 παιδιά, σε ομάδες των 2 παιδιών. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία:
·         να γνωρίσουν την συναρπαστική εκπαιδευτική ρομποτική
·         να μάθουν τα βασικά για τον προγραμματισμό των robots
·         να κατασκευάσουν το πρώτο τους Robot !
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά Πέμπτης Δημοτικού και άνω
Στο 3ο Δημοτικό κάθε Τετάρτη  5-6 η νέα γενιά συναντά την 4η Βιομηχανική επανάσταση.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη  18 Απριλίου. Εγγραφές θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέχρι την Τρίτη 17 Απριλίου στη διεύθυνση stergiosdom@yahoo.com.

https://www.eproodos.gr/post/dorean-mathimata-exoikeiosis-me-ti-rompotiki-se-sholeia-ton-serron
http://www.serrespost.gr/2018/03/29/global-club-i-c-t-and-robotic-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B5%CF%81%CF%81%CF%8E%CE%BD/


Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ 


Το είπε προ ημερών ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας: 150 εκατομμύρια άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους το 2022, ενώ 300 εκατ. νεοεισερχόμενοι δεν θα βρίσκουν εργασία. Ηδη, το 65% των νέων με πρώτο πτυχίο αναζητεί αντικείμενα απασχόλησης που εκλείπουν. Σήμερα στην Ευρώπη ζητούνται ψηφιακές δεξιότητες από τους 7 στους 10 εργαζομένους. Ενας στους τρεις δεν διαθέτει καμία... Το 2030, με την επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας, θα χαθούν 800 εκατ. θέσεις – το 1/5 του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Λέγεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξαλείφει θέσεις χαμηλής ειδίκευσης οδηγώντας σε αδιέξοδο μόνο την κατηγορία εργαζομένων (στη βιομηχανία, μικροηλεκτρονική, ενέργεια, μεταποίηση, εμπόριο, μεταφορές, αποθήκευση...) με μικρές δεξιότητες – στη χαλυβουργία χάθηκε λόγω αυτοματισμού το 75% του ανθρώπινου δυναμικού, στη μεταποίηση το 87%. Και ότι ο πλούτος που θα παραχθεί από την υψηλή παραγωγικότητα των ρομπότ, που «δεν αυθαδιάζουν, δεν αργούν, δεν απεργούν, δεν παίρνουν άδεια, δεν θέτουν ζητήματα διάκρισης φύλου, φυλής ή ηλικίας...», μένουν ανεπηρέαστα από τη βάναυση αμφισημία της ζωής, από ό,τι άλυτο υπάρχει στις ανθρώπινες συγκρούσεις, θα διατεθεί για τη δημιουργία θέσεων υψηλής ειδίκευσης π.χ. σε υπηρεσίες, εκπαίδευση, επικοινωνία, κοινωνική εργασία, φροντίδα ηλικιωμένων, Υγεία. Ωστόσο τα ρομπότ ήδη προσφέρουν αυτοματοποιημένα το 45% των δραστηριοτήτων υπαλλήλων γραφείου. Πείθουν καταναλωτές που αμφιρρέπουν από τον φόβο της συνενοχής με την ψευδαίσθηση, διαγιγνώσκουν ασθένειες, φροντίζουν ηλικιωμένους, χειρουργούν. Το 47% των επαγγελμάτων στις ΗΠΑ θα αυτοματοποιηθεί, λέει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διόγκωση της ανεργίας, της σκουριάς που φθείρει ανεπίστρεπτα επάρκειες, όξυνση ανισοτήτων, διεύρυνση περιθωρίου, εκπατρισμός στο πουθενά (ήδη γίνονται προτάσεις –από τον Ελον Μασκ– για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε διεθνές επίπεδο). Σίγουρα νέες θέσεις θα προκύψουν για τους έχοντες τα προσόντα, ενώ μηχανές, συσκευές, αισθητήρες και άνθρωποι θα συν-λειτουργούν. Τα ρομπότ θα εκτελούν ό,τι μέχρι χθες απαιτούσε χρόνο, κόπο, ρίσκο, υψηλή δεξιοτεχνία και θα παίρνουν αυτόματα όλες τις απλές αποφάσεις.
Η γεωργία οδήγησε στο τέλος της νομαδικής ζωής. Η ανακάλυψη του ατμού έκανε την παραγωγή μηχανική και έφερε την πρώτη βιομηχανική επανάσταση. Επειτα ήρθε ο ηλεκτρισμός, οι γραμμές συναρμολόγησης, η μαζική παραγωγή και η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση. Στην τρίτη, η ηλεκτρονική και η πληροφορική αυτοματοποίησαν την παραγωγή. Η τέταρτη βασίζεται πάνω στην ψηφιακή, στους αλγόριθμους, στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, στα Μεγάλα Δεδομένα, στην ανάλυσή τους σε πραγματικό χρόνο, και ενώνει όλες τις τεχνολογίες, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, γενετική, βιοτεχνολογία, μοριακή βιολογία, νανοτεχνολογία, τρισδιάστατη εκτύπωση, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα σε φυσικό, ψηφιακό, βιολογικό...
Αν η πρώτη και η δεύτερη, οι ατμομηχανές και οι ηλεκτρικές συσκευές, έσπασαν τα όρια που έθετε στην εργασία η μυϊκή δύναμη του ανθρώπου, η τρίτη και η τέταρτη απογείωσαν τις ισχυρότερες πτυχές της ανθρώπινης φύσης –αντιληπτικότητα, επινοητικότητα, δημιουργικότητα–, έδωσαν τη δυνατότητα επεξεργασίας πρωτοφανούς όγκου ευρημάτων και την εκτέλεση μεγα-υπολογιστικών πράξεων και πολυσύνθετων εντολών, ταχύτατα, σε πολλαπλά πεδία. Αλλαγές που ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια εργασιακή επανάσταση πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες, με τη μεταμόρφωση όλου του συστήματος παραγωγής – αλλά και διακυβέρνησης, όλης της γνώριμης πολιτικοκοινωνικής τάξης πραγμάτων. Και παράλληλα να τροποποιήσουν ριζικά τη ζωή και την ταυτότητά μας, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο και την ανάπτυξη, την ιδιωτικότητα και την ιδιοκτησία. Να ανυψώσουν την ανθρωπότητα σε μια νέα συνείδηση κοινού πεπρωμένου ή να συντρίψουν υπάρξεις, αξίες, επιτεύγματα.
http://www.cnn.gr/eidhseis/tag/19226/4i-viomhxanikh-epanastash

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Ε.Π.Υ., η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) διοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ) τα οποία καλούνται να εκδηλώσουν αρχικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό συμπληρώνοντας τη φόρμα στο https://ellak.gr/ekdilosi-endiaferontos-gia-tin-simmetochi…/ .
Πιο αναλυτικές πληροφορίες για τον διαγωνισμό στο https://robotics.ellak.gr/

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΣΕΡΡΕΣ: Το 3ο Δημοτικό Σχολείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής (BINTEO)

Στην τελική φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, συμμετείχε την Κυριακή 04.03.18 η ομάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών. Εκατοντάδες μαθητές όλων των ηλικιών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, βρέθηκαν στο κλειστό ολυμπιακό γυμναστήριο Γαλατσίου έχοντας πάρει πρώτα την πρόκριση από την περιφέρειά τους.
Ο διαγωνισμός αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα όλης της χώρας ένα έντονο ταξίδι διάρκειας 6 μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως τη διεξαγωγή του τελικού το Μάρτιο.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός έχει τρεις κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια. Συνολικά 850 σχολεία και πάνω από 3.000 μαθητές έλαβαν μέρος στο ξεκίνημα του διαγωνισμού, που έγινε αρχικά σε περιφερειακό επίπεδο.
Για το Δημοτικό ο φετινός διαγωνισμός προσκαλούσε τους μαθητές να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη» ή να παίξουν «Wedo 2.0 Ποδόσφαιρο», στο πλαίσιο πιλοτικού διαγωνισμού, όπου συμμετείχαν παίζοντας ποδόσφαιρο με ρομπότ ομάδες από τις περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η διαγωνιστική πίστα του Γυμνασίου προσκαλούσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)». Συγκεκριμένα, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή, τα ρομπότ έπρεπε να περισυλλέψουν συγκεκριμένα αντικείμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι μαθητές του Λυκείου κλήθηκαν να δημιουργήσουν μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης, η οποία θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα περιέχει αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με το θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα».

Τις πρώτες θέσεις κατέκτησαν στα δημοτικά το Σχολείο Θυμιανών Χίου, στα γυμνάσια αυτό του Διονύσου και στα λύκεια το 12ο ΓΕΛ Πατρών. όμως όλα τα παιδιά μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό βγαίνουν κερδισμένα όπως εξήγησε ο πρόεδρος του τον WRO Hellas Ιωάννης Σομαλακίδης, ο οποίος διοργανώνει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής τα τελευταία τρία χρόνια.
Όπως ανέφερε στην κάμερα του euronews, «τα παιδιά μας δείχνουν τι σημαίνει συνεργάζομαι, τί σημαίνει επιλύω προβλήματα, τί σημαίνει χτίζω πολύ καλά πρότζεκτ. Σύνθημα του διαγωνισμού δεν είναι όμως ο ανταγωνισμός. μεταξύ των ομάδω αλλά η συνεργασία και ο ανταγωνισμός με τον εαυτό μας, πώς θα γίνουμε καλύτεροι την επόμενη χρονιά».
Το καλοκαίρι θα διεξαχθεί και η πανελλήνια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, οι νικητές από την οποία θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία φέτος θα φιλοξενηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στην Ταϊλάνδη.
Δείτε το βίντεο…

πηγή: euronews.

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

5υ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ στο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ WRO Hellas 2018

Η "Τ.Κ.Τ. team" του 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ στο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ WRO Hellas 2018


 Φωτογραφία του χρήστη Φίλοι του 5ου Γυμνασίου Σερρών.

Φωτογραφία του χρήστη Φίλοι του 5ου Γυμνασίου Σερρών.

Φωτογραφία του χρήστη Φίλοι του 5ου Γυμνασίου Σερρών.
https://www.facebook.com/5gymserron/videos/914913048677863/

6ο Γυμνάσιο και συμμευτοχή στο διαγωνισμό


Συμμετοχή σε διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής


  Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στους χώρους του κολεγίου Ανατόλια ο περιφερειακός διαγωνισμός ρομποτικής, προκριματικός για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής WRO Hellas 2018.
Το 6ο Γυμνάσιο Σερρών συμμετείχε με την ομάδα Ρομπομάστορες του 6ου που την αποτελούσαν οι μαθητές της Β΄ Τάξης : 
Τσιαγανιώτης Θεοφάνης - Τσιαγανιώτη Παναγιώτα  και Σανακίδης Γιώργος
Οι μαθητές μας συνεργαζόμενοι άψογα μεταξύ τους και με φοβερή άνεση έδωσαν λύσεις στις δοκιμασίες του διαγωνισμού που ήταν η κατασκευή χωρίς σχέδιο ενός ρομπότ που θα επιλύει προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)».
   Στον διαγωνισμό παρουσιάστηκαν εκπληκτικές εργασίες και σημειώθηκαν πολύ καλές επιδόσεις. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις ομάδες τους για την προσπάθειά τους αλλά κυρίως στους φανταστικούς Ρομπομάστορες του 6ου Γυμνασίου Σερρώ.ν
Μπράβο στο Θεοφάνη, την Παναγιώτα και το Γιώργο!!!
Συντονισμός ομάδας:Αρβαντά Αγγελική
                              Απολαύστε τους Ρομπομάστορες του 6ου στο βίντεο που ακολουθεί
΄
 
Η αφίσα μας