Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ! *Spring Robotic 2018 *




Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ
Στο πλαίσιο της ένταξης της πόλης των Σερρών στις πόλεις της Μάθησης- Life long Learning for UNESCO (http://uil.unesco.org/lifelong-learning/learning-cities/learning-cities-greece-serres-joins-unesco-global-network-learning), η Α/Θμια Εκπαίδευση Σερρών ,η Β/Θμια Εκπαίδευση Σερρών και ο Όμιλος Σερρών για UNESCO η ΚΕΔΙΣ συνεργάστηκαν και δημιούργησαν το Global Club I.C.T and Robotic, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται σε σχολεία της πόλης μετά το τέλος των μαθημάτων δωρεάν μαθήματα εξοικείωσης με τη ρομποτική και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Στα GCS.ICT.R προετοιμάζουμε τους νέους για τον κόσμο της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας και των επιστημών που θα δημιουργήσουν.
Τα εργαστήριά μας αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των θεωρητικών γνώσεων που παρέχει το σχολείο, με τις πρακτικές εφαρμογές που τα παιδιά συναντούν καθημερινά γύρω τους. Η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται μέσω ενός συναρπαστικού βιωματικού μαθήματος-παιχνιδιού, γεμάτο φαντασία, δημιουργία , κατασκευές, προγραμματισμό και πειράματα.
Μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα παιδιά κατανοούν καλύτερα τις έννοιες των μαθηματικών και της φυσικής που διδάσκονται στο σχολείο. Επιπλέον, χτίζουν ισχυρά την πεποίθηση ότι οι επιστήμες αυτές έχουν μεγάλη πρακτική αξία και εφαρμογή. Τέλος, τις συνδέουν με τη χαρά της ανακάλυψης και της δημιουργικότητας, τις αγαπούν και τις αντιμετωπίζουν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Τι παρακολουθούν και πως συμμετέχεις
Εργαστήριο γνωριμίας για παιδιά Τρίτης και 4Τετάρτης  Δημοτικού, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην ρομποτική με Lego WeDo 2.0 .
Παράλληλα πραγματοποιείται εργαστήριο γνωριμίας, διάρκειας 60 λεπτών, για παιδιά χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην ρομποτική με EV3. Στο  εργαστήριο συμμετέχουν μέχρι και 10 παιδιά, σε ομάδες των 2 παιδιών. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία:
·         να γνωρίσουν την συναρπαστική εκπαιδευτική ρομποτική
·         να μάθουν τα βασικά για τον προγραμματισμό των robots
·         να κατασκευάσουν το πρώτο τους Robot !
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά Πέμπτης Δημοτικού και άνω
Στο 3ο Δημοτικό κάθε Τετάρτη  5-6 η νέα γενιά συναντά την 4η Βιομηχανική επανάσταση.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη  18 Απριλίου. Εγγραφές θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέχρι την Τρίτη 17 Απριλίου στη διεύθυνση stergiosdom@yahoo.com.

https://www.eproodos.gr/post/dorean-mathimata-exoikeiosis-me-ti-rompotiki-se-sholeia-ton-serron
http://www.serrespost.gr/2018/03/29/global-club-i-c-t-and-robotic-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B5%CF%81%CF%81%CF%8E%CE%BD/


Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ 


Το είπε προ ημερών ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας: 150 εκατομμύρια άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους το 2022, ενώ 300 εκατ. νεοεισερχόμενοι δεν θα βρίσκουν εργασία. Ηδη, το 65% των νέων με πρώτο πτυχίο αναζητεί αντικείμενα απασχόλησης που εκλείπουν. Σήμερα στην Ευρώπη ζητούνται ψηφιακές δεξιότητες από τους 7 στους 10 εργαζομένους. Ενας στους τρεις δεν διαθέτει καμία... Το 2030, με την επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας, θα χαθούν 800 εκατ. θέσεις – το 1/5 του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Λέγεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξαλείφει θέσεις χαμηλής ειδίκευσης οδηγώντας σε αδιέξοδο μόνο την κατηγορία εργαζομένων (στη βιομηχανία, μικροηλεκτρονική, ενέργεια, μεταποίηση, εμπόριο, μεταφορές, αποθήκευση...) με μικρές δεξιότητες – στη χαλυβουργία χάθηκε λόγω αυτοματισμού το 75% του ανθρώπινου δυναμικού, στη μεταποίηση το 87%. Και ότι ο πλούτος που θα παραχθεί από την υψηλή παραγωγικότητα των ρομπότ, που «δεν αυθαδιάζουν, δεν αργούν, δεν απεργούν, δεν παίρνουν άδεια, δεν θέτουν ζητήματα διάκρισης φύλου, φυλής ή ηλικίας...», μένουν ανεπηρέαστα από τη βάναυση αμφισημία της ζωής, από ό,τι άλυτο υπάρχει στις ανθρώπινες συγκρούσεις, θα διατεθεί για τη δημιουργία θέσεων υψηλής ειδίκευσης π.χ. σε υπηρεσίες, εκπαίδευση, επικοινωνία, κοινωνική εργασία, φροντίδα ηλικιωμένων, Υγεία. Ωστόσο τα ρομπότ ήδη προσφέρουν αυτοματοποιημένα το 45% των δραστηριοτήτων υπαλλήλων γραφείου. Πείθουν καταναλωτές που αμφιρρέπουν από τον φόβο της συνενοχής με την ψευδαίσθηση, διαγιγνώσκουν ασθένειες, φροντίζουν ηλικιωμένους, χειρουργούν. Το 47% των επαγγελμάτων στις ΗΠΑ θα αυτοματοποιηθεί, λέει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διόγκωση της ανεργίας, της σκουριάς που φθείρει ανεπίστρεπτα επάρκειες, όξυνση ανισοτήτων, διεύρυνση περιθωρίου, εκπατρισμός στο πουθενά (ήδη γίνονται προτάσεις –από τον Ελον Μασκ– για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε διεθνές επίπεδο). Σίγουρα νέες θέσεις θα προκύψουν για τους έχοντες τα προσόντα, ενώ μηχανές, συσκευές, αισθητήρες και άνθρωποι θα συν-λειτουργούν. Τα ρομπότ θα εκτελούν ό,τι μέχρι χθες απαιτούσε χρόνο, κόπο, ρίσκο, υψηλή δεξιοτεχνία και θα παίρνουν αυτόματα όλες τις απλές αποφάσεις.
Η γεωργία οδήγησε στο τέλος της νομαδικής ζωής. Η ανακάλυψη του ατμού έκανε την παραγωγή μηχανική και έφερε την πρώτη βιομηχανική επανάσταση. Επειτα ήρθε ο ηλεκτρισμός, οι γραμμές συναρμολόγησης, η μαζική παραγωγή και η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση. Στην τρίτη, η ηλεκτρονική και η πληροφορική αυτοματοποίησαν την παραγωγή. Η τέταρτη βασίζεται πάνω στην ψηφιακή, στους αλγόριθμους, στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, στα Μεγάλα Δεδομένα, στην ανάλυσή τους σε πραγματικό χρόνο, και ενώνει όλες τις τεχνολογίες, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, γενετική, βιοτεχνολογία, μοριακή βιολογία, νανοτεχνολογία, τρισδιάστατη εκτύπωση, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα σε φυσικό, ψηφιακό, βιολογικό...
Αν η πρώτη και η δεύτερη, οι ατμομηχανές και οι ηλεκτρικές συσκευές, έσπασαν τα όρια που έθετε στην εργασία η μυϊκή δύναμη του ανθρώπου, η τρίτη και η τέταρτη απογείωσαν τις ισχυρότερες πτυχές της ανθρώπινης φύσης –αντιληπτικότητα, επινοητικότητα, δημιουργικότητα–, έδωσαν τη δυνατότητα επεξεργασίας πρωτοφανούς όγκου ευρημάτων και την εκτέλεση μεγα-υπολογιστικών πράξεων και πολυσύνθετων εντολών, ταχύτατα, σε πολλαπλά πεδία. Αλλαγές που ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια εργασιακή επανάσταση πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες, με τη μεταμόρφωση όλου του συστήματος παραγωγής – αλλά και διακυβέρνησης, όλης της γνώριμης πολιτικοκοινωνικής τάξης πραγμάτων. Και παράλληλα να τροποποιήσουν ριζικά τη ζωή και την ταυτότητά μας, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο και την ανάπτυξη, την ιδιωτικότητα και την ιδιοκτησία. Να ανυψώσουν την ανθρωπότητα σε μια νέα συνείδηση κοινού πεπρωμένου ή να συντρίψουν υπάρξεις, αξίες, επιτεύγματα.
http://www.cnn.gr/eidhseis/tag/19226/4i-viomhxanikh-epanastash

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Ε.Π.Υ., η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) διοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ) τα οποία καλούνται να εκδηλώσουν αρχικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό συμπληρώνοντας τη φόρμα στο https://ellak.gr/ekdilosi-endiaferontos-gia-tin-simmetochi…/ .
Πιο αναλυτικές πληροφορίες για τον διαγωνισμό στο https://robotics.ellak.gr/

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΣΕΡΡΕΣ: Το 3ο Δημοτικό Σχολείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής (BINTEO)

Στην τελική φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, συμμετείχε την Κυριακή 04.03.18 η ομάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών. Εκατοντάδες μαθητές όλων των ηλικιών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, βρέθηκαν στο κλειστό ολυμπιακό γυμναστήριο Γαλατσίου έχοντας πάρει πρώτα την πρόκριση από την περιφέρειά τους.
Ο διαγωνισμός αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα όλης της χώρας ένα έντονο ταξίδι διάρκειας 6 μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως τη διεξαγωγή του τελικού το Μάρτιο.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός έχει τρεις κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια. Συνολικά 850 σχολεία και πάνω από 3.000 μαθητές έλαβαν μέρος στο ξεκίνημα του διαγωνισμού, που έγινε αρχικά σε περιφερειακό επίπεδο.
Για το Δημοτικό ο φετινός διαγωνισμός προσκαλούσε τους μαθητές να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη» ή να παίξουν «Wedo 2.0 Ποδόσφαιρο», στο πλαίσιο πιλοτικού διαγωνισμού, όπου συμμετείχαν παίζοντας ποδόσφαιρο με ρομπότ ομάδες από τις περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η διαγωνιστική πίστα του Γυμνασίου προσκαλούσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)». Συγκεκριμένα, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή, τα ρομπότ έπρεπε να περισυλλέψουν συγκεκριμένα αντικείμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι μαθητές του Λυκείου κλήθηκαν να δημιουργήσουν μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης, η οποία θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα περιέχει αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με το θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα».

Τις πρώτες θέσεις κατέκτησαν στα δημοτικά το Σχολείο Θυμιανών Χίου, στα γυμνάσια αυτό του Διονύσου και στα λύκεια το 12ο ΓΕΛ Πατρών. όμως όλα τα παιδιά μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό βγαίνουν κερδισμένα όπως εξήγησε ο πρόεδρος του τον WRO Hellas Ιωάννης Σομαλακίδης, ο οποίος διοργανώνει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής τα τελευταία τρία χρόνια.
Όπως ανέφερε στην κάμερα του euronews, «τα παιδιά μας δείχνουν τι σημαίνει συνεργάζομαι, τί σημαίνει επιλύω προβλήματα, τί σημαίνει χτίζω πολύ καλά πρότζεκτ. Σύνθημα του διαγωνισμού δεν είναι όμως ο ανταγωνισμός. μεταξύ των ομάδω αλλά η συνεργασία και ο ανταγωνισμός με τον εαυτό μας, πώς θα γίνουμε καλύτεροι την επόμενη χρονιά».
Το καλοκαίρι θα διεξαχθεί και η πανελλήνια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, οι νικητές από την οποία θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία φέτος θα φιλοξενηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στην Ταϊλάνδη.
Δείτε το βίντεο…

πηγή: euronews.