Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Συμμετοχή με τα ASPnet school for UNESCO

Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Προγραμματισμός για όλα τα μαθήματα

Από τους Μ. Isabel Blanco, Μ. Concepción Fernández, Elisabetta Nanni, Debora Carmela Niutta, Stefania Altieri
Όταν σκεφτόμαστε τον προγραμματισμό στο σχολείο, το μυαλό μας πάει σε μαθήματα όπως η πληροφορική, η τεχνολογία, τα μαθηματικά ή οι φυσικές επιστήμες. Ωστόσο, γιατί να μην αξιοποιήσουμε την πληθώρα των μαθημάτων και των ενδιαφερόντων των μαθητών προκειμένου να εντάξουμε τον προγραμματισμό σε ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών;
Η ένταξη του προγραμματισμού στο μάθημα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς βοηθάει τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να γίνουν ενεργοί χρήστες και να καθοδηγήσουν οι ίδιοι την εκπαιδευτική διαδικασία. Όλα αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας στο σχολείο. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι οι μαθητές μαθαίνουν διασκεδάζοντας!
Οι γλώσσες, η μουσική, τα μαθήματα ΕΤΜΜ (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) είναι μόνο μερικά από τα μαθήματα στα οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν τον προγραμματισμό προς όφελος των μελλοντικών επιστημόνων, μουσικών, καλλιτεχνών, αλλά και του κάθε μαθητή! Όλοι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενσωματώσουν τον προγραμματισμό και την υπολογιστική σκέψη στην τάξη. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε ένα μάθημα ΟΕΠΓ (ολοκληρωµένη εκµάθηση περιεχοµένου και γλώσσας) για να εξηγήσετε έναν αλγόριθμο της καθημερινής ζωής στην τάξη , να δημιουργήσετε ένα χειριστήριο από τσόχα για να διδάξετε φυσικές επιστήμες ή να χρησιμοποιήσετε εκπαιδευτικά ρομπότ για να κάνετε τους μαθητές να ενδιαφερθούν για τα μαθηματικά.
Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο για να δείτε πώς οι καθηγητές μουσικής, φυσικής ή γλωσσών μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν τον προγραμματισμό και την υπολογιστική σκέψη στην τάξη, ακόμα κι αν δεν έχουν προηγούμενη σχετική εμπειρία.

Έτοιμοι να μεταδώσετε όσα μάθατε στους μαθητές σας;

Επιλέξτε ένα από τα προγράμματα διδασκαλίας παρακάτω και διοργανώστε μια δραστηριότητα με τους μαθητές σας.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε την εκδήλωσή σας στον χάρτη της Εβδομάδας Προγραμματισμού!

Μπορείτε εύκολα να διοργανώσετε ένα μάθημα στην τάξη σας, μια ημέρα γνωριμίας ή μια εκδήλωση στο σχολείο σας. Απλώς βρείτε μια ημερομηνία και καταχωρίστε τη δραστηριότητά σας στον χάρτη της Εβδομάδα Προγραμματισμού. Κάθε διοργανωτής δραστηριότητας θα λάβει πιστοποιητικό συμμετοχής για την προσπάθεια του.
Αν θέλετε να επικοινωνείτε με μια διεθνή ομάδα δασκάλων που διαπνέεται από ενθουσιασμό, εγγραφείτε στην ομάδα για δασκάλους της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού στο Facebook! Αν θέλετε να κάνετε ένα παραπάνω βήμα και να συνεργαστείτε με άλλα σχολεία της χώρας σας ή και πέρα από τα σύνορα της χώρας σας, δηλώστε συμμετοχή στην πρόκληση Code Week 4 All

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου